Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
De lage rentes vliegen je om de oren, overal is het in het nieuws. De hypotheekrente iwas laatst onder de 1 procentgrens gedoken. Dit was een historisch laag percentage, een hypotheek afsluiten met een rentevast periode van 10 jaar tegen 0,99%. Maar ja, wat heb je eraan als je met jouw huidige hypotheek nog op 4,1% zit? Moest je de oren dichthouden en er verder niet over nadenken totdat jouw rentevast periode is afgelopen? Of zijn er misschien toch mogelijkheden? Het oversluiten van een hypotheek kan met de huidige lage rente leiden tot lagere hypotheeklasten. Dat is vaak de belangrijkste reden om hiertoe te besluiten. Daarbij kan je dit dan voor een langere periode vastleggen zodat je ook voor langere tijd weet waar je aan toe bent.
De lagere rente is niet altijd de enige motivatie om de hypotheek over te sluiten. In sommige gevallen heeft men voor een ongunstig hypotheekproduct gekozen omdat dit toen voordelig leek. Het nieuws rondom de woekerpolissen is wat weggezakt, maar ze zijn nog in omloop. Of heb jij destijds gekozen voor een beleggingshypotheek of een levenhypotheek. De verwachte rendementen zijn niet altijd uitgekomen en het risico dat aan deze producten hangt, geeft niet iedereen een goed gevoel. Ze worden momenteel niet meer afgesloten maar het kan wel zijn dat je nog in het bezit bent van zo’n hypotheek.
Wat kost nu het oversluiten van een hypotheek? Een ding is zeker, oversluiten is nooit gratis. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van het moment dat je dit doet en bij welke bank de hypotheek is afgesloten. Kosten die bij oversluiten komen kijken zijn bijvoorbeeld de taxatiekosten, je huis moet vaak opnieuw getaxeerd worden als je een nieuwe hypotheek af sluit. De waarde van het huis bepaalt immers de mogelijke hoogte van de hypotheek. Dan zijn er ook nog de kosten van de notaris omdat een hypotheek altijd geregeld moet worden bij een notaris. Wil je het oversluiten laten begeleiden door een professionele en deskundige adviseur zoals Smartfee.nl dan betaal je daar ook voor. En dan is er tenslotte ook nog de bank waarbij je weggaat. Die rekent meestal een boete voor het oversluiten omdat ze in de toekomst inkomsten mislopen. Oversluitkosten kan je wel mee financieren en bovendien zijn ze fiscaal aftrekbaar. Om te kijken of oversluiten een interessante optie is in jouw geval, plan ik graag een vrijblijvend adviesgesprek waarin we de mogelijkheden op een rij zetten.
Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.
Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.
Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies.
Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.
Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG.
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.
Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’.
Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op.
Al 25 jaar is Corné Leenaars actief in de financiële wereld. Hij heeft ervaring in de bankwereld, bij mid-office organisaties en bij makelaars. Hij heeft zich verder gespecialiseerd in hypotheken. Er is geen hypotheekproduct dat Corné niet kent en via Smartfee kan hij de gewenste hypotheek ook bij alle partijen onderbrengen, waaronder de Duitse Volksbank. Smartfee is onafhankelijk en zal altijd kiezen voor de beste oplossing voor jou als klant. Persoonlijk financieel advies op maat.
G. v. Nijenrodestraat 154A, Breukelen
Tel: 030 – 267 6382
Mail: info@smartfee.nl
Ma t/m Vr
09.00 - 17.30
In de avonduren op afspraak