Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
15 augustus 2022
Na een aantal jaren genoten te mogen hebben van de lagere hypotheekrente, is deze opnieuw omhoog gegaan. Er wordt verwacht dat de hypotheekrente verder zal stijgen. Nu is de vraag of de huizenprijzen daardoor ook zakken, zoals veel mensen verwachten. Eerst leek het daar wel op. De huizen waren in het begin van het jaar gemiddeld voor minder verkocht dan in het laatste halfjaar van 2021, concludeert Makelaarsvereniging NVM. Huizen waren nog wel duurder dan een jaar ervoor, maar zeker niet zo erg als eerst.
De cijfers van het tweede kwartaal van 2022 zijn nu bekend. Uit die cijfers kunnen we concluderen dat de huizenprijzen toch aan het stijgen zijn. Wanneer we dit vergelijken met dezelfde periode een jaar geleden, is dit een stijging van 10%. Aan het einde van juni was de gemiddelde huizenprijs circa even hoog als in het derde kwartaal van 2021.
Er staan meer huizen te koop, daardoor trekt NVM de voorzichtige conclusie dat de druk op de woningmarkt af aan het nemen is. Dat betekent echter niet dat de druk weg is. Bij 80% van de woningen die te koop staan werd in het tweede kwartaal nog steeds meer geboden dan de vraagprijs. Het overbieden zit gemiddeld rond de 7,5%, volgens de NVM. Bij een woning van €500.000 komt dat neer op een extra bedrag van €37.000, wat dus een flinke som extra is.
Voor de 25.000 woningen die nu te koop staan, zijn er ongeveer 12.500 potentiële kopers. Het lijkt erop dat er genoeg huizen zijn voor deze potentiële kopers, maar dan hebben we een aantal zaken nog niet meegenomen in de beoordeling. Hoe groot is het huis? Is het een appartement of een eengezinswoning? Wat is de locatie? Volgens de NVM horen er tussen de vijf en tien mogelijkheden te zijn voor een potentiële koper, terwijl dat nu op twee ligt.
Helaas zal nieuwbouw hier niet de oplossing voor zijn. De nieuwbouwhuizen hebben bouwmaterialen en grond nodig, de prijzen hiervan zorgen er snel voor dat de nieuwbouw te duur is voor de gemiddelde potentiële koper. Overigens is ook het investeren in nieuwbouw een zaak van schoon geduld. Er wordt namelijk onzekerheid opgewekt bij investeerders, zegt de NVM. Dit komt door het beleid van minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Al met al zal het tekort aan huizen niet snel teruglopen.
Toch blijft er goed nieuws over. Er zijn namelijk meer mensen die een huis wisten te bemachtigen in het tweede kwartaal, dan in het eerste kwartaal, 7.000 mensen meer om precies te zijn. Op zoek naar een ander huis of al iets op het oog? Maak een vrijblijvende afspraak, dan praat ik je graag bij over alle mogelijkheden! Ook op andere financiële gebieden sta ik je bij met raad en daad.
Bel, mail of WhatsApp ons, we helpen je graag verder!
Een woning aankopen brengt vaak al genoeg stress met zich mee. Het verhuizen van je spullen, en het opfrissen en opknappen van de woning kost al best veel energie. Gelukkig staat Smartfee voor je klaar!
Een woning aankopen brengt vaak al genoeg stress met zich mee. Het verhuizen van je spullen, en het opfrissen en opknappen van de woning kost al best veel energie. Gelukkig staat Smartfee voor je klaar!
Een bekend woord, een iets minder bekende betekenis. Je hebt het vast al in het nieuws gehoord, of van je buren. De stijging van de inflatie is de laatste tijd door het dak heen gegaan.
Wanneer je je hypotheek oversluit of wanneer je besluit een ander huis aan te kopen kan het zo zijn dat je verplicht moet aflossen. Hier komen een aantal fiscale vragen bij kijken.
De afgelopen jaren zijn bankkantoren steeds meer aan het verdwijnen. Zo zijn ook de RABOBANK, ING en de ABN AMRO uit het straatbeeld van Breukelen verdwenen en is het ook niet meer even makkelijk naar de bank te gaan voor advies.
Het meenemen van je hypotheek naar een nieuwe woning wordt steeds meer populair. Dit komt omdat de rente op de hypotheek die de mensen al hebben vaak lager is dan de rente die nu aangeboden wordt.
Al 25 jaar is Corné Leenaars actief in de financiële wereld. Hij heeft ervaring in de bankwereld, bij mid-office organisaties en bij makelaars. Hij heeft zich verder gespecialiseerd in hypotheken. Er is geen hypotheekproduct dat Corné niet kent en via Smartfee kan hij de gewenste hypotheek ook bij alle partijen onderbrengen, waaronder de Duitse Volksbank. Smartfee is onafhankelijk en zal altijd kiezen voor de beste oplossing voor jou als klant. Persoonlijk financieel advies op maat.
G. v. Nijenrodestraat 154A, Breukelen
Tel: 030 – 267 6382
Mail: info@smartfee.nl
Ma t/m Vr
09.00 - 17.30
In de avonduren op afspraak